Sårbar

 

 

Hva vil det egentlig si å være sårbar? Jeg tenker umiddelbart på noe som er nakent – noe som er bart. Sårbar. For ikke å se bort i fra første delen av ordet, sårbar. Sår, altså noe som kanskje gjør vondt.

Å si at noe gjør vondt er å våge å være ærlig. Det kan være temmelig skummelt egentlig. Når jeg var liten og fikk vondt ville jeg helst ikke vise at det gjorde vondt. De fleste gangene bet jeg tennene sammen og latet som ingenting. Jeg skulle være så himla tøff, og ville ikke vise tegn til svakhet. Jeg var også redd for å bli avvist, eller avføyd om jeg ytret behov for trøst og omsorg. Tenk om ingen ville gi meg det. Tenk om de tenkte at jeg burde ta meg sammen. Skjerpe meg. Det ville bety masse vonde følelser, skam, skuffelse, og frykt.

Er det svakhet å ha vondt? Svakhet å ha vondt når en har brekt ett ben? Svakhet å bli lei seg når en får hjerte sitt knust? Nei. Det er sånn det er å være menneske. Dette på lik linje med hvordan vi kan kjenne på glede når noe går vår vei.

Å våge å være sårbar er på en måte som å blottstille hele seg. Du er helt fullstendig naken. Enten kan du bli møtt med anerkjennelse, varme og kjærlighet. Eller så kan du bli møtt med ett høyt: ta deg sammen. Skjer det siste føler du kanskje en enorm skam og skuffelse. Det er ikke så rart. For det gjør ekstra vondt å bli slått når du er helt naken. Du hadde jo ingen klær på. Ingenting som kunne beskytte deg. Det gjør vondt, ja. Men det vil ikke gjøre vondt for alltid. Det vil leges. Blåmerkene vil forsvinne. Sårene vil gro.

Sårbarhet er ikke det samme som svakhet. Å våge å være sårbar tenker jeg handler mye mer om styrke. Å tørre å vise seg som ett menneske. Ett menneske med følelsER. (flertall) Ett menneske som støter på utfordringer, smerte, og vanskeligheter, så vel som glede, kjærlighet og godhet. Det ligger styrke i å våge å være ett menneske som tør å si: VET DU, DETTE GJORDE FAKTISK SKIKKELIG VONDT. Selv om dette kan bety at noen kanskje kan komme til å be deg ta deg sammen, eller skjerpe deg.

Å være sårbar er ikke det samme som at du skal rope ut til hele verden alt som kommer i din vei. Det er ikke alt en bør si til alle. Men det handler om å tørre å møte verden med ett ønske om å bli møtt med dine behov som menneske. Å vise at du «bare» er ett menneske – og jeg skal love deg, det er faktisk ikke barebare det. Å være sårbar er å tørre å vise dine svakere sider, så vel som de gode. Og å tørre å framstå som perfekt uperfekt. For det er du faktisk. Tro det eller ei.

Følg meg på instagram her

fruvold

22 år ung dame, gift, opprinnelig fra Nord-Norge, men bosatt i Oslo.

8 kommentarer om “Sårbar

 1. Kjære Tonje❤
  Du setter ord på noe veldig viktig.Du er så flott og har fått slik styrke😀
  Så god du er til å utrykke deg❤
  Stor klem

  Likt av 1 person

  1. Godt å høre at jeg setter ord på noe som flere enn meg anser som viktig. Tusen takk for det ❤

   Liker

 2. Du har alltid vært flink å skrive, fortsett med det. Fint å høre deg så reflektert, det e jo heller ikkje nåkka nytt fra di sia 🙂 Fine Tonje, spre dine erfaringe og gode ord, du har masse, masse godt å bidra med ❤

  Likt av 1 person

 3. Hendelser mennesker opplever skaper følelser som skaper refleksjon når de kjennes på. Noen tar refleksjonen og bruker den videre. Videre i vekst. Videre for å inspirere 💜 fine deg Tonje 🙂

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s