La oss snakke om selvskading

I dag tidlig fikk jeg en telefon fra ei dame som jeg har hatt litt kontakt med ei stund anngående selvskadingsproblematikken. Hun ringte for å spørre om jeg har lyst til å være med på et foredrag for en gruppe ansatte som jobber med ungdom som sliter med ulike psykiske problemer. De skal ha fokus på hvordan man kan forstå og møte ungdommer som skader seg selv, og hvordan man kan støtte, motivere og hjelpe ungdom til å skulle klare å slutte å skade seg selv.

Jeg tenkte meg litt om og bestemte meg for å takke ja. Foredraget er ikke før til neste år, så jeg har heldigvis litt tid til å forberede meg på dette. For det er jo tross alt ganske skummelt å skulle stille seg fram på den måten. Men jeg er glad for at helsepersonell og sosialarbeidere ønsker å bli mer og mer rik på kunnskap, slik at de kan møte ungdommene på best mulig måte. Dermed tror jeg at både åpenhet og egenerfaring er viktig.

Jeg tror spesielt det første punktet: «Hvordan en kan forstå og møte ungdommer som skader seg selv» er ekstremt viktig. For i forståelsen ligger nøkkelen til å kunne klare å hjelpe. Om en ikke starter med å forstå hvordan det er for personen, er det lite en kan få gjort. Det hjelper ikke å starte på tiltak om en ikke har satt seg inn i hvordan det er for den enkelte. Her igjen tenker jeg det handler mye om relasjoner. Å bygge gode relasjoner vil kunne skape forståelse og tillit, noe som igjen kan føre til at man kan være en god støttespiller. Og på denne måten hjelpe barn eller ungdommer å velge andre måter å takle det som er vanskelig.

Jeg har mange erfaringer og tanker rundt hvordan en kan være en trygg og god voksen i møte med ungdommer som skader seg selv, og det skal bli spennende å dykke litt mer ned i mine refleksjoner rundt dette.

«I hvert arr er en stemme. En stemme som lengter etter å bli hørt.»

 

fruvold

22 år ung dame, gift, opprinnelig fra Nord-Norge, men bosatt i Oslo.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s